Yükleniyor
  • Müşteri Destek
  • 0552 400 77 37

Proje Yeri
Proje Videosu

Açıklama

Sağlık Açısından Havuz Bakımı
Havuzlar kişilere eğlenceli ve serinletici vakit geçirmek için yapılan yerler olmasına rağmen buraların insan sağlığı açısından da temizliğinin yapılarak oluşan bakterilerden arındırılması ve bakımının da yapılması gerekmektedir. Sürekli kullanılan havuz suyu ile kireçlenme ve yosunlaşma başlar ve bunun yanında oluşan mikroorganizmalar da insan sağlığını tehdit etmeye başlar. Bu sebeple suyunun içerisindekiler teste tabi tutulur. Yasal olarak ta havuz suyunun pH değerinin oranı, alkalinite düşüklüğü ile kalsiyum sertliği insanların gözlerinde ve burnunda yanma, cilt kurulukları ve kaşıntı gibi rahatsızlıklar ile karşımıza çıkar. Suda oluşan mikroorganizmaların bazıları iki üç gün canlı olarak yaşadığı havuzlarda yutulan az bir su miktarı da kişiyi direk hasta edebilir.

Havuzlarda Kirlenmeyi Önleme Çalışmaları
Havuzlarda suyun temizlenmesi ile kirlenmesinin de önüne geçilmesi için atılan adımlar bulunmaktadır. Hijyen açısından atacağınız adımların başında fiziksel ve kimyasal yöntemler gelmektedir. Makineler yardımıyla havuz suyu filtrelerden geçirilerek tekrar havuza pompalanır. Havuz kenarlarında bulunan kanallardan fitrelere ulaşan sular temizlendikten sonra havuza verilmektedir. Bu işlem gün boyu yapılan temizleme aşamasıdır.

Kimyasal açıdan temizlenmesi de havuza atılan klor ile ozon ile yapılmaktadır. Atılan bu kimyasal suyun pH değerini düşürür, yosunları gidererek temizliğin yapılmasını sağlar. Bu sayede mikroorganizmalarda öldürülmüş olur. Suyun pH değeri de günlük olarak ölçülmelidir. Burada normal değer aralığı 7,2 ile 7,8 arasında olması gerekir.

Havuzun temizlenmesinde bir diğer çalışma da havuz dip motorları ile yapılmaktadır. Bir nevi elektrikli süpürge diyeceğimiz bu dip motorları bağlantı hortumuyla birlikte havuzun dibinin süpürülmesi ile gerçekleştirilir. Atılan kimyasal maddeler bazı yabancı maddelerin havuzun dibine çökmesine neden olur. Dip motoruyla da bu yabancı maddeler çekilmiş olur. Geçmişte insan eliyle manuel yapılan bu çalışmalar günümüzde otomatik dip temizleme robotlarına bırakmıştır.

Havuz Suyu Değişikliğinde Süre
Havuzlarda sağlık açısından suyun üç günde bir değiştirilmesi tavsiye edilse de maliyeti ve zaman kaybı ile gerçekleştirilmeyen bir işlemdir. Bu sebeple sezonda iki kez su değişimine giden havuzlar sık sık temizlenme çalışmalarına tabi tutular. Bu anlamda sulara atılan klorlar ile mikroplar öldürülürken diğer temizleme yolları ile çalışmalar sürdürülür. Günlük olarak yapılan filtreleme işlemi ile klorlamalar nedeniyle sezonda bir değişen havuzlarda bulunmaktadır. Zaman zaman da taze su eklendiği görülür. Temizlik açısından atılan klor sonrası da yaklaşık 3-4 saat havuza girilmemesi de insan sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken hususlardandır.

Havuz bakımı ile gerekli laboratuvar testleri havuz sahipleri ile bölgenin resmi kurumlarınca da sürekli yerine getirilen ve takip edilen önemli bir aşamadır.